Hakkımızda
Vizyon:
Değer merkezli kurumsallaşma hareketiyle arzın imarını ve neslin ıslahını sağlamak için insanımızı tarihiyle, değerleriyle ve insanlıkla yeniden buluşturmak için; dinimizden, tarihimizden, kültürümüzden ve insan zenginliğimizden kaynaklanan potansiyelimizin ortaya çıkarılması çabalarına; üretip, geliştireceği model, ürün ve projelerle ve en önemlisi yetişmiş insan gücüyle katkı sağlamak.
Misyon:
Neslin ıslahı ve arzın imarı düsturuyla yola çıkan bu hareket, erdemli nesiller inşa etmesi için vahiy eksenli çalışmalar yapmaktır. Bu düsturda; “Hayata etki edebildiğimiz kadar değer kazandırmak, dinimizin ve kültürümüzün güzel gördüğü temel ahlaki özellikleri taşıyan insanlarla; açıklık, verimlilik, üretkenlik niteliklerine sahip kurumlarla; erdemli, ahlaklı, dayanışmacı bir toplum üzerinden; huzurlu, güvenli, yaşanabilir bir dünyanın imar ve inşasına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olmak.”
İlkelerimiz:
1. Dinimizin gözettiği temel maslahatların (din, can, mal, akıl ve nesil emniyeti) ikame edilmesi.
2. İslami değerleri temel ilkeler olarak merkeze almak; yerel değerleri gözetmek ve evrensel birikimi önemsemek.
3. Adalet, özgürlük, hikmet, ibadet, ahlak, istişare, kardeşlik, ümmet, düşünce, gibi kavram ve olguları önemsemek; düşünce ve tasavvur dünyasını bunlar üzerine inşa etmek.
4. Bütün içinde yer alan farklılıklara ve farklı düşüncelere karşı saygılı olmak.
5. Tanımlamaktan çok tanımaya, anlatmaktan çok anlamaya dayalı bir yaklaşımı esas almak.
6. İnandığımız değerleri toplumsallaştırmak. Toplumsal sorunlara duyarlı olmak ve sorunun taraflarıyla çözüm üretmeye çalışmak.
7. Eğitimde ve çalışmalarda sürekliliği esas almak. Değerlerimizi istikrarlı bir şekilde eğitim yoluyla yaygınlaştırmaya çalışmak.
8. İnsanımıza yeryüzünün imarı ve neslin ıslahı sorumluluğunu kazandırmak.
9. Platformun amacını ve çalışmalarını yurt içinde ve yurt dışında yaygınlaştırmak.
10. Eminlik, katılımcılık, birleştiricilik, fedakârlık, çalışkanlık, hasbilik, gönüllülük, hoşgörü, meşruluk, açıklık, şeffaflık, hesap verilebilirlik gibi ilkelerle kurumsallaşmak.
11. Ehliyetin ve liyakatin esas alındığı kurumsal bir önderlik yaklaşımına göre hareket etmek. Kurumsal meşvereti esas almak.
12. Platform ilkelerini benimseyen gönüllüler ile bir aidiyet bilinci geliştirmek ve nitelikli insanlardan oluşan bir yapılanmayı hedeflemek.
13. İnsan merkezli ve medeniyet eksenli bir yapılanma anlayışına göre hareket etmek.
14. Siyasetle ilgili ve fakat siyaset üstü bir anlayışla gelişmeleri okumak.
15. Ümmet çatısı altında her türlü ırki, mezhebi, meşrebi, mesleki ve kültürel farklılıkları gözeten bir hassasiyet oluşturmak.
16. İslam’ın esasına ve insanın fıtratına muhalif her tür siyasi oluşumun dışında ve karşısında bulunmak.
Çalışma Esaslarımız:
1.Paylaşımı esas almak ve ortak tecrübeleri yaygınlaştırmak.
2. Tarihi mirastan kopmadan, gelecekle ilgili uygulanabilir projeler ortaya koymak.
3. Bireyi, aileyi, toplumu ve çevreyi bir bütünlük içinde değerlendirmek.
4. Tüm çalışmalarda insan fıtratını dikkate alarak, tedriciliğe riayet etmek.
5. Planlı, programlı ve sistematik çalışma yaklaşımına göre hareket etmek.
6. Polemikçi yaklaşımlardan uzak durmak ve proje merkezli üretkenliği önemsemek.
7. Yeniliklere açık olmak, dinamik olmak, değişime ve gelişime ayak uydurmak.
8. Hizmet içi çalışmalara ve geliştirmeye önem vermek.
9. Prensiplerde mutabakat sağlanan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.
10. İç ve dış iletişime önem vermek. Denetim mekanizmaları oluşturmak.
11. Medeniyetimizin değerlerini ortaya çıkarıp; özgün, modelleri, düşünceleri, eserleri ve kurumları aracılığıyla; bunları insanlığın hizmetine sunmak.
12. Medeniyetimizin tüm alanlarıyla ilgili çalışmalar yapmak.
13. Karar, strateji ve gelecek projeksiyonlarını kendi bünyesindeki yetkili karar mercileriyle gerçekleştirmek.
14. Çalışmalarda kısa, orta ve uzun vadeli planlamalara göre hareket etmek.
15. Tüm faaliyetlerde raporlamayı, ölçme değerlendirmeyi, arşiv oluşturmayı ve süreç içinde verileri kullanarak geliştirmeyi esas almak.
Komisyonlar:
Kadın ve Aile Komisyonu: Kadınların içerisinde bulunmadığı her işin yarısının eksik olduğu prensibi gereğince yapılan faaliyetlerin işleyiş ve koordinesine aktif katkı sunan komisyonumuz, birleşmiş oturum ve istişare organizasyonları ile yaygın bir çalışma ağına sahip, temel eğitim müfredatıyla dikkat çeken ve kadın şahsiyetinin her alanda nitelikli temsiliyetini kurumsal ilke edinen bir çalışma prensibine sahiptir.
Bulunduğu ülkede, bölgede, şehirde yaşanan sosyal, kültürel olaylardan ve gelişmelerden haberdar, duyarlı ve sorumluluk bilinci taşıyan kadınlardan oluşan Akadder, içinde bulunduğu dünyanın siyasetini, ticaretini, üretimini ve tüketimini, kültürünü-sanatını yakından takip eden, kadının pasif olan konumunu güçlendirmeye ve sosyal hayatta daha görünür olabilmesi için modellenebilir çözümler üretmeye çalışan ve “aile merkezli” toplumsal diriliş hareketi olmayı hedefleyen bir topluluktur. Derneğimiz AKADDER’in il temsilciliğini yapmaktadır.
EKE Komsisyonu: “Evden evrene uzanan nizamın adı” sloganıyla akıllarda yer eden EKE çalışmaları, ana sınıfı ve ilkokul seviyesindeki öğrencilere yönelik, ev ortamında oluşturulan gruplar ile gelişimlerini arttırıcı derslerin ve ahlaki eğitim programlarının işlendiği bir karakter ve değerler eğitimi projesidir. Yaygın bir öğrenci kitlesine sahip EKE komisyonu, 6-12 yaş grubu öğrencilerini şahsiyet odaklı, paylaşımcı ve örnek davranışlar sergileyecek bir kişiliğe büründürme çabasındadır.
Öğretmenler Komisyonu: Eğitimin inşa sürecinin temel ayağını oluşturduğu bilinciyle hareket eden Öğretmen Komisyonu, “Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir” şiarıyla faaliyetler yürütmektedir. Öğrenci ve eğitim odaklı olarak ideal ve ilkeleri uğruna çaba harcayan Öğretmen Komisyonu, ders grubu, kitap tahlili, seminer ve sosyal etkinlik programlarının yanı sıra her yıl ulusal çapta düzenlenen Öğretmen Sempozyumları’nda yer almaktadır.
Ortaöğretim Komisyonu: Kadim medeniyetimizin ürünü olan onur, erdem, tevhid, adalet ve merhamet gibi kavramları hayatın merkezine alarak ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin birçok organizasyonla birlikte medeniyet tasavvuru oluşumuna katkı sunan Ortaöğretim Komisyonu, çağını okuyabilen, vizyon sahibi, ahlaki erdem sahibi, hayata ve sanata değer veren, ilim ve amel bütünlüğüne sahip, milli ve manevi değerlerini önceleyen şahsiyet sahibi kişilikler oluşturma gayretindedir. İmam Hatip ruhunun tekrar mayalanması ve başarı trendinin yükseltilmesi adına düşünülmüş, gönüllülük esasına dayalı olarak farklı pilot okullarda uygulanan, farkındalık oluşturması hedeflenen ve bireyden topluma değişim sürecinin hayata geçirildiği bir eğitim projesi olan “Erdemli Gençlik Projesi” de komisyon aracılığıyla yürütülmüştür.
Anadolu Öğrenci Birliği Komisyonu: Tevhid, ahlak, kardeşlik, adalet ve özgürlük temelinde bir mücadeleyi benimsemiş olan Anadolu Öğrenci Birliği; geçmişine duyarlı, geleceği öngören, geleneğin insanı yücelten değerlerinin takipçisi, bağnazlıktan uzak, erdemin ve insanlık birikiminin vicdanı olmaya namzet, sadece Anadolu’da değil tüm yeryüzü coğrafyasındaki gelişmelere karşı duyarlı, sözü ve davası olan bir gençlik hareketidir. Çukurova Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Akademi Vizyon Kulübü’nü de bünyesinde bulunduran komisyonumuz, düşünen ve üreten bir nesil inşa etmeyi hedeflemektedir.
ANESİAD Esnaf Komisyonu: İş dünyasında hak ve adalet ölçülerine dayalı ticaret kurallarının yerleşmesini sağlamak, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu oluşturmak ile genelde tüm toplumun özelde iş hayatını oluşturan işçi, işveren ve sermayedar kesimlerinin güzel ahlak çerçevesinde; helal ve meşru yollarla kazanç elde etmelerini tavsiye ve teşvik etmek için yola çıkan ANESİAD, üyeleri arasında kardeşlik bilincini oluşturarak iş hayatında ortak değerleri ayakta tutmayı ve milli sermayeyi yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Esnaf komisyonumuz ANESİAD ile koordineli olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Yetim ve İyilik Komisyonu: Anadolu’dan dünyaya açılan iyilik yolunda; din, dil, ırk, kültür farkı gözetmeksizin nerede bir mağduriyet, nerede bir mazlum varsa kardeşlik elini uzatan İyilik derneği, ulaşabildiği tüm ihtiyaç sahiplerine sınır tanımaksızın ayni ve nakdi yardımlar ulaştırmayı, yurt dışında kurban, süt keçisi ve su kuyusu organizasyonlarıyla mahzun coğrafyaların kalkınmasını kendine misyon edinmiş bir sivil inisiyatiftir. Çalışmalarını kurduğu Gıda Bankası bünyesinde sürdüren İyilikder, bünyesindeki Yetim Komisyonu vasıtasıyla çok sayıda yetim aileye periyodik yardımlarını sürdürmektedir.
Kültür Komisyonu: Bizler beşikten mezara kadar her yaştan insanımızın kendisini yetiştirmesinin önemine inanmaktayız. Çalışmalarımızı sadece dernek binamıza yada salonlara hapsetmedik, görevimizi sadece salt gezi düzenlemek olarak algılamıyoruz. Nahl Suresi 125. ayetini yaptığımız ve yapacağımız işlerde referans olarak kabul etmekteyiz. Yaptığımız etkinliklerle toplumumuzda bir farkındalık oluşturup, insanımızın sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak amacındayız. Farklı programlar uygulayarak, derneğimizin diğer komisyonlarıyla da uyumla hareket edip insanları bireyselleşmekten uzaklaştırıp sosyal toplumun bir parçası haline getirmek istiyoruz.
Tüzük: PDF olarak yüklenebilir
ÇALIŞMALARIMIZ
Eğitim Çalışmalarımız:
Ders Halkaları: Anadolu Platformu Eğitim ve Kültür Birimi tarafından hazırlanan bu programlar, üye kuruluşların da katılımlarıyla geliştirilmiştir. Programların hedef kitlesi, yetişkin insanlardır. Bu programlar, oluşturulacak gruplarla birlikte yürütülür ve öngörülen ideal grup sayısı, eğitimci dahil 6-8 kişidir. Gruplar, ikili ilişkilerde yapılan fikri müzakerelerle ve asgari müşterekler üzerinden hareketle oluşturulur. Programa alınacak kişiler, ilgi alanı ve bilgi birikimine göre bir seviye oluşturularak seçilir.
Programlar ortalama 25-30 hafta sürecek şekilde hazırlanmış olup, eğitim formasyonuna uygun olarak önce kazanımlar, sonra konular, daha sonra da kaynaklar kısmından oluşmaktadır. İdeal olan, programların bir yıl içerisinde bitirilmesidir.
Geçici Eğitim Merkezi: Derneğimiz, 2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığıyla imzaladığı protokol kapsamında, dernek merkezinin bir bölümünü Suriyelilerin eğitim almaları ve savaş bittikten sonra ülkelerine dönerek orada hizmet verebilmeleri için okula dönüştürdü.
İlkokul ve lise çağındaki yaklaşık 200 Suriyeli öğrenci eğitim aldı. Ülkelerindeki derslerin yanı sıra Türkçe de öğrenen Suriyeliler, ders dışında da masa tenisi ve satranç gibi oyunlar oynayabildikleri alanda vakit geçirdi.Kütüphane ve mescit gibi bölümlerin de bulunduğu merkezde 11'i Suriyeli 15 öğretmen görev yaptı.
Evde Karekter Eğitimi(OKE): İlköğretim birinci kademe öğrencilerine yönelik, ev ortamında oluşturulan gruplar ile gelişimlerini arttırıcı derslerin ve ahlaki eğitim programlarının işlendiği bir karakter ve değerler eğitimi projesidir.Çocukların yaş düzeylerine uygun bir ahlak ve karakter eğitimi hedeflenmiştir. Bilgi eğitiminden ziyade duygu eğitimi yöntem olarak tercih edilmiştir. Bilgileri düz bir yöntem ile aktarmak yerine, bilgiler hayatın içinden örneklerle verilmeye çalışılmıştır. Evde Karakter Eğitimi; ilköğretim ikinci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretim çalışmaları ile eğitim sürecine devam etmektedir.
Okulda Karekter Eğitimi(OKE):
• Yapılacak olan bu eğitimin verimliliği için belirlenen okuldaki sınıflar kullanılacaktır.
• Bu dersler, anlaşılırlığının artması için bölümlere ayrılıp ayrı dersler şeklinde hazırlanan yıllık planlara göre, işlenecektir.
• OKE çalışmaları; Beşerî Münasebet Kuralları, Hz. Muhammed’in Hayatı ve İbadet Kuralları olmak üzere üç başlık şeklinde işlenecek.
• Erdemli Gençlik ise; Tarih Okumaları, Edebiyat Okumaları, Temel İnsan Hakları ve Genç Vizyon başlıkları olmak üzere dört alan üzerinden işlenecektir.
• Erdemli Gençlik çalışması ile alanında yetkin akademisyen, yazar, sivil toplum temsilcileri ve eğitimciler gençlerle buluşturulacaktır.
• Projenin verimliliği açısından belli periyotlarda veli bilgilendirme seminerleri gerçekleştirilecektir.
• Projenin tanınırlığı bağlamında öğrencilere ve okul çevresine yönelik sergi, şiir dinletisi ve seminerler düzenlenecektir.
• Konuların tamamı ahlak losyonu dikkate alınarak, çocuğa gereken erdemler ile değerler öğretilecek ve öğrencilerin buradaki kazanımlarının yaşamlarında tatbik edilmesi sağlanacaktır. Sınıf öğretmeninden her öğrencideki davranış değişikliğinin takip edilmesi istenecektir.
• Konular hazırlanan yıllık plana göre işlenecek ve ders materyalleri dağıtılacaktır.
• Eğitimler hafta sonu/hafta içi olmak üzere okul idaresi ile karşılıklı değerlendirmelere göre, okulun rutin akışını bozmayacak şekilde planlanacaktır.
Lise Yaz Akademisi:
Ülfet-Der Orta Öğretim komisyonu tarafından pandemi tedbirleri kapsamında hazırlanan Lise Yaz Akademisi programı; 07-30 Temmuz tarihleri arasında 21 Eğitmen, 35 Katılımcı öğrenci ve 2 video konferans ile 12 gün ve 72 saat sürede Ülfet Derneği ev sahipliğinde tamamlandı.
Ülfet-Der Ortaöğretim Komisyonu tarafından hazırlanıp 7-30 Temmuz tarihleri arası yapılması planlanan ve toplamda 12 gün sürecek “Lise Yaz Akademisi Programı”, 7 Temmuz 2020 Salı günü sosyal mesafe, hijyen koşulları ve maske kullanımı ile kısıtlı sayıda lise öğrencisi ve eğitmenlerinin katılımıyla Ülfet-Der Genel Merkezi’nde başladı.
Program farklı konu içeriklerine sahip olacak şekilde oluşturulmuş ve yakın gündem problemlerini de ele alarak, katılımcı gençlerin bilinç düzeyini arttırmaya yönelik çabalarla güçlendirilmiştir.
Yardım Çalışmaları:
Proje Çalışmaları:
HAKLARIMIZI KODLUYORUZ 2019 6.000,00
ULUSLARARASI ÇOCUK MERKEZİ(ICC) AYNİ KATKI
Okulda Karakter Eğitimi(OKE) & Erdemli Gençlik:
OKULDA KARAKTER EĞİTİMİ (OKE) VE ERDEMLİ GENÇLİK PROJESİ 2018
225.460,00 Sosyal Destek Programı (SODES)
SODESLE GELECEĞİN UMUT IŞIKLARI 2013 161.639,46 SODES
Etkinlik Çalışmaları:
İş birliklerimiz:
Anadolu Platformu: Ülfet Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Türkiye genelinde aktif çalışmalar yapan Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu üye kuruluşları arasında yer almaktadır.
Anadolu’nun çeşitli beldelerinde müstakil çalışmalar yapan kuruluşların birbirini tanımak, tecrübe paylaşımında bulunmak, ortak değerlerimiz etrafında buluşmak suretiyle birlikte çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla bir araya gelen kuruluşlardan oluşmaktadır. Bu kuruluşlar yerel farklılıklarını muhafaza ederek, paylaşımı, diyalogu ve ortak değer üretmeyi amaçlayan kuruluşlardır. Bünyesinde yurt geneline ayılmış şubeleri olan ve ulusallar arası organizasyonlar yapan aşağıdaki sivil toplum kuruluşlarını barındırmaktadır;
İYİLİKDER: İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
AKADDER: Anadolu Kadın ve Aile Derneği
ANESİAD: Anadolu Esnaf ve İş Adamları Derneği Anadolu
AÖB: Anadolu Öğrenci Birliği
ASİM: Adana Sivil İnsiyatif Meclisi (ASİM), 50’den sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu yerel bir meclistir.